Verwerkingssnelheid

Gepubliceerd op 12 december 2020 om 19:55

 

Wat is verwerkingssnelheid?

 

Verwerkingssnelheid is een van de belangrijkste elementen van het cognitieve proces, dat is de reden waarom het een van de belangrijkste vaardigheden is bij het leren, academische prestaties, intellectuele ontwikkeling, redeneren en ervaring.

Verwerkingssnelheid is een cognitief vermogen dat kan worden gedefinieerd als de tijd die het voor een persoon duurt om een mentale taak uit te voeren. Het is gerelateerd aan de snelheid waarmee een persoon kan begrijpen en reageren op de informatie die zij ontvangen, of het visueel (letters en cijfers), auditief (taal), of beweging is. Met andere woorden, verwerkingssnelheid is de tijd tussen het ontvangen en het reageren op een stimulus.

Lage of slechte verwerkingssnelheid is niet gerelateerd aan intelligentie, wat betekent dat het ene het andere niet noodzakelijkerwijs voorspelt. Lage verwerkingssnelheid betekent dat sommige bepaalde taken moeilijker zullen zijn dan andere, zoals lezen, wiskunde, luisteren en het maken van aantekeningen, of gesprekken voeren. Het kan ook verband houden met de executieve functies, aangezien een persoon met een lage verwerkingssnelheid het moeilijker zal hebben met plannen, het stellen van doelen, het nemen van beslissingen, het starten van taken, met aandacht, etc.

Verwerkingssnelheid betekent een grotere vaardigheid om eenvoudig tot simpele of eerder geleerde taken uit te voeren. Dit verwijst naar de mogelijkheid om automatisch informatie te verwerken, wat betekent het snel verwerken van informatie zonder dit bewust te doen. Hoe hoger de verwerkingssnelheid, hoe efficiënter u aan het denken en leren bent.

Verwerkingssnelheid is de tijd die verstrijkt vanaf het moment dat u informatie ontvangt, totdat u het begrijpt en begint met reageren

 

Stoornissen en aandoeningen die verband houden met langzame verwerkingssnelheid

 

Langzame verwerkingssnelheid is geen structureel leer- of aandachtsprobleem, noch is het gerelateerd aan intelligentie, alhoewel het ieder stadium van leren aantast. Wanneer we het hebben over langzame verwerkingssnelheid, moeten we in gedachten houden dat het kan bijdragen aan sommige leerstoornissen, zoals ADHD, dyslexie, dyscalculie, of een gehoorverwerkingsprobleem.

 

Is het mogelijk om cognitieve verwerkingssnelheid te verbeteren?

 

Zeker! 

Net als bij alle andere cognitieve vaardigheden, kunt u de verwerkingssnelheid trainen, leren en verbeteren De geheugentraining, Acoustic Pioneer, MyCognition en RaiseYourIQ helpt u hierbij. De basis van verbeteren van verwerkingssnelheid is metacognitieve strategieën ontwikkelen.

 

Bij Geheugentraining wordt het werkgeheugen geactiveerd, waardoor sneller informatie kan worden opgeroepen. .

Bij Acoustic Pioneer de auditieve verwerkingssnelheid van het gehoor.

Bij MyCognition de reactietijd en de concentratie. 

Bij RaiseYourIQ de redeneersnelheid en het begrip

 

De sleutel tot verbetering van verwerkingssnelheid bestaat uit het steviger maken van verbindingen in de hersenen, waardoor de signalen sneller naar elkaar reizen. De meerderheid van deze typen verbindingen worden gemaakt in de kindertijd, met enige oefening en training kunnen deze op latere leeftijd behouden en zelfs verbetert worden. De hersenverwerkingssnelheid wordt verhoogd door het trainen met het juiste programma. 

 

Dankzij hersenen plasticiteit, is het brein in staat om de structuur en functie te veranderen. Hersenflexibiliteit stelt ons in staat om nieuwe verbindingen te maken en de neurale circuits doen toenemen, verbeteren van functionaliteit.

 

Als neurowetenschappen en het bestuderen van hersenplasticiteit ons iets heeft geleerd, is het dat hoe meer neurale circuits we gebruiken, hoe sterker ze zullen worden, wat toepasbaar op de verwerkingssnelheid is.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Marian jansen
2 jaar geleden

Hallo
Ik heb onlangs de diagnose mci gekregen
Waar kan ik zo’n geheugentraining volgen?
Ik woon in Eindhoven
Ik hoor graag van u
Mvg. Marian

Sara Alberto
2 jaar geleden

Waar of hoe kan je starten met zo'n geheugentraining?